Heemkunde, museum René De Clercq en ons erfgoed

Deerlijknaren u beseft niet hoe rijk u bent. 
Veel gemeenten en steden zijn jaloers op ons heemkundig erfgoed.
Pieter Jan Renier (1795-1859), de fabeldichter schreef onze geschiedenis en droeg zorg voor het erfgoed van toen, zijn kostschool was gekend in de grote regio. De familie Verriest-Van Ackere en haar zonen Adolf, Hugo en Gustaaf  werden bekend over heel Vlaanderen en Nederland. 
In 1877 werd de dichter René De Clercq geboren en liet Vlaanderen zingen. 
In 1982 werd de grafsteen van De Clercq  gemaakt door Jozef Cantré terug naar zijn geboortedorp gebracht. 
In de 16de eeuw werd door de heren van Deerlijk een retabel gemaakt voor de St.-Columbakapel. Het werd gerestaureerd en is vandaag nog te bewonderen in de gelijknamige kerk. 
Leon Defraeye, heemkundige, startte al in 1928 met de uitbouw van het archief dat uitgroeide tot een van de grootste heemkundige privé archieven van Vlaanderen.
Deerlijk telt twee verenigingen die zich inzetten voor ons erfgoed.
De heemkundige kring Dorp en Toren en het René De Clercqgenootschap, beiden bezitten over een zeer, zeer uitgebreid archief. Honderden meters archief over Deerlijk,  haar bewoners en verenigingen. 
Iedereen kan er terecht en het wordt gerund door vrijwilligers.
Al meer dan 800 klassen kwamen op bezoek naar het museum en werden rondgeleid in de kerk. 

U zou er verstomd van staan hoeveel verenigingen en burgers er gebruik van maken.

De laatste jaren moeten we vaststellen dat de interesse vanuit de politiek aan het verdwijnen is.
Daar waar in onze grensgemeente Anzegem en Harelbeke men personeel aanwerft om het archief te begeleiden wordt het personeelsbestand voor ons erfgoed afgebouwd.
Van een volledig dienst naar een halve dienst, om nu na 30 jaar te landen op een halve dag per week, ingevuld afwisselend door iemand van de dienst Vrije Tijd.
Durf noemt dit een schande voor ons erfgoed en de talrijke vrijwilligers die hier dagelijks mee bezig zijn ten dienste van de bevolking uit de ruime omgeving. 
Aan alle partijen durf ik vragen om meer respect te tonen voor ons erfgoed. Geen woorden maar daden. Sparen op ons erfgoed wreekt zich in de toekomst.
Een vast personeelslid, met ten minste 20 u per week is nodig. 
Een archief begeleiden doet men niet nu en dan een uurtje. Het vergt interesse en minstens 6 maanden tot 30 jaar om zich de materie eigen te maken.
Vergeet niet dat ons erfgoed ook een toeristische troef kan zijn, ook dat wordt vandaag fel onderschat. Toerisme kan dan weer een economische weerslag hebben op de horeca.
Investeren in modern materiaal, mijn eigen ervaring zegt dat er nood is aan een A2 boekscanner,
waarmee op een professionele manier oude belangrijke documenten kunnen ingescand worden en bewaard voor de toekomst. Een architect minder voor het tekenen van het cultureel centrum had erfgoed 20 jaar scanplezier opgeleverd!
Een fototheek waar het gedigitaliseerd materiaal kan geraadpleegd worden is in onze digitale wereld een noodzaak. Het materiaal is aanwezig. Een uitstraling voor Deerlijk.
Er moeten dringend uitbreidingsmogelijkheden voorzien worden. De archieven groeien dagelijks. 
Na twintig jaar moet er werk gemaakt worden van het waterprobleem bij regen. Een van de voorwaarden van een goed archief is vrij van water en lage luchtvochtigheid.